szuchi.hu

Szuchi Dániel Blogja

Hogyan használjunk saját domainunkat a Gmail felületen?

Ebben a cikkben fényt derítünk arra, hogy hogyan használhatjuk a gmail felületét a saját domainünkel. Mit is jelent ez pontosan? Vásárolunk egy domaint, legyen ez jelen esetben a example.com. Szeretnénk, hogy legyen egy, vagy több valami@example.com email címünk, ami nem egy különleges dolog, de ha szeretnénk ehhez egy jól kezelhető és átlátható felületet is, akkor a Google rendelkezésünkre bocsájtja saját e-mail kezelő felületét és ad hozzá nekünk 20 gigabyte tárterületet is, sőt 50 fiókig ez akár céges keretek között is ingyenesen használható. Ezeken felül, részletesen beállíthatjuk azt is, hogy melyik  Google szolgáltatás legyen elérhető az adott fiókkal.

Kezdjük az elején. Ugye megvásároltuk az example.com címet. Ennek a címnek több DNS rekordja is van, de ami nekünk most fontos, az az MX rekord. A DNS szerveren ahol regisztrálva lett a domain címünk, a címünkhöz tartozó MX rekord határozza meg, hogy mely szerver felé kell irányítani a domainünkre érkező leveleket, amely majd kezeli azokat. Tehát az MX rekordnak be kell majd állítani a Google levelezőszerverét.

Kattintsunk erre a linkre, hogy használhassuk a Google ezen alkalmazását!

Valami hasonló kép fogad majd minket:

Domain megadása

Domain megadása

Itt értelemszerűen megadjuk a megvásárolt domaint, jelen esetben az example.com-ot.

Ha ez megtörtént, értelemszerűen kitöltjük az alatta lévő adatmezőket.

FIGYELEM! – Az alternatív e-mail címnek adjuk meg a saját ingyenes (gmail, freemail, citromail stb.) e-mail címünket!

Ha ezzel megvagyunk, már csak két dolog maradt hátra, hogy elkészüljön a használható fiók.

Meg kell adni a domain szolgáltatónál az alábbi táblázatban található MX rekordokat a domain címünkhöz. Ehhez általában a szolgáltató biztosít webes felületet!

Ezeket a rekordokat kell rögzíteni a DNS rekordok között (Amíg a DNS változások mindenhol bejegyzésre kerülnek, akár 24 óra is eltelhet!):

Prioritás Hová mutat?
1 ASPMX.L.GOOGLE.COM.
5 ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
5 ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
10 ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM.
10 ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM.

Ha ezzel elkészültünk, akkor a Google adminisztrációs felületén, igazolnunk kell, hogy miénk a domain! Ezt többféleképpen is megtehetjük, például egy egyszerű html file elhelyezésével, vagy egy txt rekord felvételével a DNS szerveren. Ezen opciók sorozata fel van sorolva a ‘A domain tulajdonjogának igazolása’ menüpontban.

Ha mindezekkel sikeresen készen vagyunk, beállítások tárháza vár minket az adminisztrációs felületen, kezdve a fiókok tárterületétől, egészen addig, hogy milyen Google szolgáltatásokat engedélyezünk a fiókoknak.

Említenem sem kell, hogy ezzel a konstrukcióval androidos mobilunkon gmail-es fiókként kezelhetjük ezt a fiókot is, de az adminisztrációs felületen  megtalálhatjuk a többi okostelefon operációs rendszerrel( IOS,Windows Phone, stb.) való alkalmazásának leírását is!

Kommentek

comments

Powered by Facebook Comments