szuchi.hu

Szuchi Dániel Blogja

SEO alapfokon – avagy, miért fog szeretni minket a keresőmotor?

seo

Ebben a cikkben írnék pár szót arról, hogy mire érdemes odafigyelni egy weblap elkészítésénél. Túl mélyen nem vájkálnék, mivel ahogy a cím is mutatja, “SEO alapfokon”. A cikk inkább csak felhívja a figyelmedet pár dologra, amire is érdemes odafigyelni!

Első lépésben, ha elkezdünk írni egy HTML oldalt, és nem vagyunk hanyag fejlesztők, egyből három elég fontos dologba ütközünk, amire érdemes odafigyelni! Gondolom senkinek nem mondok újat a title, description és keyword tagokkal. Ezen tagok kitöltése/kitöltetése – ha dinamikus rendszerről van szó – meglehetősen fontos.

A TITLE tag:

Ezen három tag közül talán ez a legfontosabb. Ugyanis ez határozza meg az éppen aktuális html fájl címét. Fontossága abban rejlik, hogy ha jól választunk címet, előbb felkelti az érdeklődést, gondoljunk csak a könyvekre! Fontos ennél a tagnál, hogy a weboldalon belül ne legyen duplikált title tag. Ha jobban belegondolunk ez logikus is. Például ha használunk a weboldalunk statisztikájához mondjuk egy Google webmestert – ami egy elég hasznos google alkalmazás webfejlesztők számára – akkor ez rögtön miután végignézte az oldalunkat szólni fog, hogy több olyan aloldalunk is van, ami ugyan azt a title tagot használja.

A DESCRIPTION tag:

Ez a három felsorolt tag közül a második legfontosabb. Ezzel a taggal az aktuális oldal rövid leírását tudjuk megadni. Ez például ott lehet fontos, amikor a kereső kidobja találatként a weboldalunkat, mert amit itt megadunk leírást, túlnyomó többségben az jelenik meg a találat alatt rövid leírásként! Előnyös, ha itt sem minden oldalon ugyan azt a leírást adjuk meg, mert több találat lehet az oldalon, ha az aktuális téma rövid leírását adjuk meg.

A KEYWORD tag:

Én személy szerint ezt a tagot annyira nem tartom hasznosnak, mert úgy vettem észre, hogy ez nem nagyon befolyásolja a keresőket. De ha már van ilyen lehetőségünk, ki kell használni!! Itt az aktuális oldalra vonatkozó keresőszavakat adhatjuk meg.

Miért fontos, hogy minden adott lehetőséget kihasználjunk, amit például a HTML nyújt?

Vegyünk példának okáért egy képet, amit szeretnénk elhelyezni a szövegünkben. A cikk két bekezdése között elhelyezünk egy képet a következő módon: <img src=”kepneve.jpg” />. Ez a képbeillesztés szintaktikailag teljesen rendben van, azonban nem használtunk fel minden lehetőséget, amit a HTML nyújt! <img src=”kepneve.jpg” alt=”Ide jön a képet helyettesítő szöveg” title=”A kép neve” /> Ez a beillesztés több szempontból is előnyösebb, mert azzal, hogy megadtunk az alt paramétert, gondoskodtunk arról is, ha esetleg a kép nem lenne elérhető valami hiba folytán, nem hibaüzenet/hibakép lesz látható a helyén, hanem a helyettesítő szöveg. A title tag hasonlóan a fent leírtakhoz, itt is hasonló szerepet tölt be! A képnek lesz egy neve, ami alapján az adott témában hamarabb kerül előre a mi képtalálatunk mint másé.

Ez egy kiragadott példa volt, a HTML tagok paramétereit megtaláljátok itt.

Beszédes linkek/domain:

Miért jó, ha a domainünk és az aloldalaink linkjei beszédesek? Ha beírjuk a google-be, hogy híradó, akkor a hirado.hu weboldala jön ki elsőnek. Ez azért van, mert már a weboldal domainje is a keresett szó, ezért érdemes jól megválasztani a domaint. A beszédes linkek ugyan ezért fontosak! Ha beírod a google-be, hogy “Hogyan készítsünk egyszerűen Android alkalmazást”, akkor ki fogja dobni egy másik cikkemet, mert a cikk ezen a linken érhető el: http://www.szuchi.hu/hogyan-keszitsunk-egyszeruen-android-alkalmazast/

A beszédes link és domain önmagában még nem elég, érdemes összehangolni a dolgokat. Például:

  • TITLE: Hogyan készítsünk egyszerűen Android alkalmazást | szuchi.hu
  • LINK: http://www.szuchi.hu/hogyan-keszitsunk-egyszeruen-android-alkalmazast/
  • H1 tag: Hogyan készítsünk egyszerűen Android alkalmazást

 

Remélem sikerült egy kis kezdő löketet adnom ahhoz, hogy ne csak szintaktikailag helyes kódot írjunk, hanem keresőbarát is legyen!

Kommentek

comments

Powered by Facebook Comments